HZ. ÖMER VALİYİ HUZURUNDAN NEDEN KOVMUŞTUR?
Hz. Ömer(r.a.) bir denge insanıdır ve yaşantısıyla bizlere, aklî muhâkeme ve muvâzenelerdeki terazinin nasıl olması gerektiğini öğretmiştir. Kendisi halifeliği döneminde valilerine mektup yazarak “Çocuklara yüzmeyi, atıcılığı ve ata bir hamlede binmeyi öğreteceksiniz!” diye emir vermiştir. Çünkü ata bir hamlede binmek ve at hareket halindeyken attan bir hamlede inip birkaç adımda durmak, savaşta özel anlamı olan psikolojik bir taktiktir. Bir insan, karşısında ata böyle inip binen birini görse korkacaktır. Hz. Ömer(r.a.) valilerine böyle emir verirken aynı zamanda ordu komutanlarına da sürekli “Askerleri dikenli yoldan bile yürütmeyeceksiniz!” diye emir vermiştir. Kendi aldığı tedbirlerden dolayı bir hata olmamalıdır. Eğer bir askeri bile şehit olursa Allah’a nasıl hesap vereceğini düşünür, adalette ve yönetimde tam günümüzde aradığımız dengeyi kurar. Zîra o hem cesur hem de sebeplere çok güzel riâyet eden bir insandır. Mesela Enes b. Mâlik’in(r.a.) abisi Berâ(r.a.), kahraman ve korkusuz bir sahâbidir. Hatta gladyatörler seviyesinde, yüzün üstünde kişiyi ikili dövüşte yere sermiş, yenilgi yüzü görmemiştir. O yüzden Hz. Ömer(r.a.) bir sefere çıkılacağı zaman “Berâ’yı ordu komutanı yapmayacaksınız, ama asla ordudan da ayırmayacaksınız!” demiştir. Çünkü Berâ’nın(r.a.) gözü kara olduğundan bir avuç askerle karşı tarafın ordusuna hücum edebilir. Onun için Hz. Ömer(r.a.) onu orduda komutan olarak değil ateşleyici olarak kullanmıştır.
Başka bir zaman ise Hz. Ömer(r.a.) bir bölgeye birisini vali tayin etmiş ve vali evraklarını almak üzere onun huzuruna gelmiştir. Vali adayı tam Halife’nin yanından ayrılacağı sırada bir çocuk çıkagelmiş ve doğruca Halife’nin kucağına oturmuştur. Halife Ömer(r.a.) çocuğu sevip, öpünce vali adayı halifenin yanındaki adamları bırakıp da çocukla ilgilenmesini pek doğru bulmamış olacak ki “Ya Emîrü’l mü’minîn! Siz çocukları sever, öper misiniz? Benim tam dokuz tane çocuğum var. Hiçbirini bugüne kadar kucağıma alıp sevmedim.” demiştir. Bunun üzerine Hz. Ömer(r.a.) hemen, “Ver bakayım şu elindeki valilik evrakını!” deyip evrağı oracıkta yırtarak: “Seni valilikten azlediyorum. Kendi öz evlâdına merhamet edip acımayan halkımıza hiç mi hiç merhamet edemez!” demiş ve adamı huzurundan kovmuştur.
İşte bu örnekler, Hz. Ömer’in(r.a.) yaptığı muazzam tespitlerdir. . Zîra aklî muhâkeme ve muvâzenelerdeki terazinin nasıl olması gerektiği, duyguların ve hislerin yönetiminin ehemmiyeti, sebeplerin nerede kullanılacağı, nerede tevekkül edilmesi gerektiği gibi soruların tamamının cevabı Hz. Ömer(r.a.)‘dir.
Yazar : Mehmet Yıldız