RESULULLAH’IN (s.a.v.) ARKASINDA NAMAZ KILDIĞI SAHABE KİMDİR?
RESULULLAH (s.a.v.), ABDURRAHMAN B. AVF’IN (r.a.) ARKASINDA NE ZAMAN NAMAZ KILMIŞTIR?
RESULULLAH’A (s.a.v.) İMAM OLAN SAHABE – ABDURRAHMAN B. AVF(r.a.)
Medine-Tebük arası ortalama yedi yüz kilometredir ve sahâbelerin yolculukları toplam yirmi gün sürer. Orada fiilî bir savaş olmaz ama oradan galibiyetle dönülür. Sefere gidiş yolunda ise çok güzel bir olay yaşanır.
Hicr’le Tebük arasında bir konaklama yerinde, tan yeri ağardıktan sonra Efendimiz(s.a.v.) ihtiyacını gidermek için uzak bir yere gider. Cemaat güneşin doğmasından endişe ederek Abdurrahman b. Avf’ı(r.a.) öne geçirir. Efendimiz(s.a.v.) abdest alıp döndüğünde Abdurrahman b. Avf(r.a.) rukû’dadır.
Efendimiz’in(s.a.v.) geldiğini anlayan Abdurrahman b. Avf(r.a.) imamlıktan çekilmek ister. Hatta cemaat neredeyse namazı bozacaktır ama Resûlullah’ın(s.a.v.) işareti ile namaza devam ederler. Efendimiz(s.a.v.) bir rekâtı Abdurrahman b. Avf’ın(r.a.) arkasında, bir rekâtı da selamdan sonra ayağa kalkarak tek başına kılar. Namaz bitince de “Güzel yaptınız.” buyurur. (Bk. Müsned, 4/247; İbn Sa’d Tabakât, 3/129; Vâkıdî, Megâzî, 3/1011)
“Hiçbir peygamber yoktur ki ümmetinden salih bir insanın arkasında namaz kılmış olmasın.” (Müsned, 4/247; İbn Sa’d Tabakât, 3/129; Vâkıdî, Megâzî, 3/1011)